Bijklussen tijdens ziekte

Een werknemer die zich ziek meldt is meestal niet alleen arbeidsongeschikt voor zijn werk maar ook voor eigen klussen. De rechtbank in Roermond oordeelde over de schilder die ziek was, maar wel klusjes om en in zijn huis deed. De werkgever had een detectivebureau ingeschakeld om te controleren of de zieke werknemer niet stiekem bijkluste. De ‘klussende schilder’ kreeg een officiële waarschuwing en een loonstop. De relatie tussen werknemer en het bedrijf raakte verstoord en kwam tot een rechtszaak.

De rechter vond het inzetten van een recherchebureau een onterechte en ernstige inbreuk op de privacy van de werknemer. De rechter stelde de werknemer in het gelijk en kende een forse ontslagvergoeding toe.

Recherche inzetten mag alleen als een zieke werknemer verdacht wordt van ernstige overtredingen. Geruchten van collega’s over klussen die de zieke werknemer thuis doet, zijn onvoldoende om een detective in te schakelen en wordt door de rechter onbehoorlijk gevonden. Enkel een bedrijfsarts bepaalt of een zieke werknemer inzetbaar is voor zijn werk, niet een vlijtige bedrijfsrechercheur.

Bent u ziek en levert dat problemen met uw werkgever op, informeer dan gerust bij Advocaten Kerkrade / Goltstein Advocaten naar de juridische mogelijkheden.