Tweede Kamer: investeer in sociale advocatuur

De Tweede Kamer heeft het kabinet in een motie opgeroepen om tientallen miljoenen euro’s vrij te maken voor de gefinancierde rechtsbijstand. Vanaf 1 januari komend jaar zou het gaan om in totaal 154 miljoen euro. Dat is ook het bedrag dat eerder is uitgerekend door de commissie-Van der Meer, die onderzoek deed naar de tijd die advocaten in zaken op toevoeging steken en het inkomen dat zij met die zaken verdienen.

Wie weinig of geen inkomen heeft, kan bij een juridisch geschil de kosten voor een advocaat vergoed krijgen door de overheid. Afhankelijk van het inkomen hoeft aan de advocaat zelf dan alleen een eigen bijdrage betaald te worden. Deze bijdrage kan variëren van € 208,- tot € 875,-. Bij een verwijzing van het Juridisch Loket wordt de eigen bijdrage met € 56,- verlaagd. Het gaat in deze zaken vaak om de kwetsbaarste mensen, die te maken krijgen met problemen binnen de sociale zekerheid, het vreemdelingenrecht of het personen- en familierecht.

Door veranderende wet- en regelgeving worden zaken die voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen steeds complexer en nemen ze daardoor steeds meer tijd in beslag. Tijd die niet volledig gedekt wordt door de toevoeging die de advocaat daarvoor ontvangt. In een artikel in Trouw werd eerder dit jaar zelfs over een potentiële uitholling van de sociale advocatuur gesproken, omdat de rechtszoekende burger steeds meer moeite heeft om een advocaat te vinden die zich volledig in de zaak wil verdiepen. De aangekondigde investering moet die uitholling voorkomen.

Heeft u een juridisch probleem waar een advocaat eens naar moet kijken? Schroom dan niet om contact op te nemen met Goltstein Advocaten via 045-5457130 of via info@advocatenkerkrade.nl. Bij geen of onvoldoende inkomen wordt de toevoeging door de advocaat aangevraagd. Het eerste halfuur krijgt u hoe dan ook een gratis advies.

Foto: SP (via Flickr), cc by-nc-nd