Vuurwerk afsteken met de jaarwisseling? U riskeert een boete en strafblad!

Het tijdelijke verbod

Begin november maakte het kabinet bekent dat zowel de verkoop van vuurwerk als het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling eenmalig verboden zal zijn. Wie tóch vuurwerk afsteekt tijdens de jaarwisseling riskeert een boete en een aantekening op het strafblad. Daarnaast werd bepaald dat niet alleen het afsteken maar ook het dragen en/of vervoeren van vuurwerk strafbaar wordt gesteld.

Het vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling moet ervoor zorgen dat de extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde enigszins wordt ontlast. De regels omtrent het eenmalige vuurwerkverbod worden opgenomen in het Vuurwerkbesluit dat in december wordt bekendgemaakt.

Minister Grapperhaus gaf bij het eenmalige verbod aan dat Oud en Nieuw al een buitengewoon drukke avond en nacht betreft voor de hulpdiensten maar nu zeker vanwege het coronavirus. Door middel van het vuurwerkverbod wil minister Grapperhaus de zorgverleners, politieagenten en boa’s een handje helpen.

Afgelopen jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen als gevolg van vuurwerkletsel. Daarnaast wordt het handhaven van de openbare orde tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk.

Wat betekent dit voor vuurwerkverkopers?

De hoofdoorzaak van het tijdelijke verbod betreft de COVID-19 pandemie. Het vuurwerk mag niet verkocht worden, komende jaarwisseling zal de verkoop van vuurwerk daarom gezien worden als illegale handel. Om de ondernemers in de vuurwerkbranche tegemoet te komen kan men gebruik maken van de compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Verder kunnen ondernemers in de vuurwerksector gebruik maken van de algemene steunmaatregelingen zoals de TVL- en de NOW-regeling.

Europese wet- en regelgeving

Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over vuurwerk welke zijn opgenomen in een richtlijn. Alleen vuurwerk dat onder een zwaardere categorie valt mag worden verboden. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor het lichte soort vuurwerk als sterretjes, trektouwtjes en sierfonteinen. Daarnaast betreft het momenteel geen landelijk verbod op carbidschieten tijdens de jaarwisseling.